تقویت مهارت حل مسئله، گامی بلند در مسیر توسعه فردی است که هم در زندگی شخصی و هم در زندگی حرفهای، اهمیت زیادی دارد. تا حالا به این فکر کردهاید که چقدر خوب از عهده حلوفصل مسائل برمیآیید؟ احتمالاً نه! پاسخ این سؤال هرچند مهم است، اما تفاوتی در اصل قضیه ایجاد نمیکند. واقعیت این است که همه ما روزانه با مسائل مختلفی روبرو میشویم و تقویت مهارت حل مسئله، کمک میکند تا از طریق حل آنها به بهترین و سادهترین شکل ممکن، زندگی راحتتری داشته باشیم.
مسائل زندگی میتوانند در اَشکال و قالبهای مختلفی بروز یابند. آنها گاهی جزئی و پیشپاافتاده و بعضاً دشوار و پیچیده هستند.
امشب برای شام چه غذایی بخوریم؟
کدام مسیر را برای رفتن به محل کار انتخاب کنیم؟
پروژهای را که از زمانبندیِ اولیه عقب افتاده چطور در مهلت مقرر به سرانجام برسانیم؟
چطور میتوانیم به جای شغل ملالآور فعلی، یک شغل جذاب پیدا کنیم؟
تقویت مهارت حل مسئله
موارد فوق تنها چند مثال ساده از مسائل متعددی هستند که ممکن است با آنها برخورد کنیم. حل مسئله، بیتردید بخشی جداییناپذیر از زندگی روزمره ماست و همه ما باید با این موضوع کنار بیاییم. اما وقتی به ماهیت مسائل پی ببریم، حلوفصل آنها آسانتر میشود. هیچ مؤلفه ترسناکی درباره مسائل وجود ندارد؛ فقط باید این را بدانیم که آنچه کیفیت تجربه ما را از مواجهه با مسائل تعیین میکند، تصمیمگیری است. همه چیز درنهایت به تصمیماتی که میگیریم خلاصه میشود. درک این واقعیت ساده در کنار تقویت مهارت حل مسئله به ما کمک میکند تا رویکرد بهتری در رویارویی با مسائل مختلف زندگیمان داشته باشیم.
چرا تقویت مهارت حل مسئله مهم است؟
وقتی درباره مشکل یا مسئله صحبت میکنیم، درواقع معادله خاصی را در ذهن داریم که یا درک آن آسان نیست یا بهسادگی نمیتوان برای آن جوابی پیدا کرد. این مسئله میتواند یک وظیفه، یک موقعیت یا حتی بعضاً یک شخص باشد. رویکرد حل مسئله به بهبود آن دسته از مهارتهایی میپردازد که به ما در یافتن بهترین راهکارها برای حلوفصل مشکلات کمک میکند.
همانطور که گفتیم مسائل، مؤلفههای ثابت زندگی روزمره ما هستند. همه ما روزانه باید تصمیماتی بگیریم یا برای برخی سؤالات، جوابهای مناسبی پیدا کنیم. تقویت مهارت حل مسئله از آن جنبه مهم است که کمکمان میکند تا از زاویه درستی به مسائل نگاه کنیم و با ارتقای کیفیت تصمیمات یا پاسخهایمان، به نتایج مطلوبتری برسیم.
برای اینکه در زندگی فردی موفق باشید، باید تصمیمات درستی بگیرید و اتخاذ تصمیمات درست تا حد زیادی به تقویت مهارت حل مسئله بستگی دارد.
6 مرحله برای تقویت مهارت حل مسئله
اغلب مردم گمان میکنند که هوش زیاد، کلید حل مسائل است اما این باورِ درستی نیست. برای اینکه مسائل را بهخوبی حلوفصل کنید الزاماً نباید یک نابغه باشید بلکه فقط باید به تقویت مهارت حل مسئله در خودتان بپردازید و این امر از طریق تمرین محقق میشود.